M5POST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   M5POST - BMW M5 Forum > F10 M5 Forum > BMW M5 (F10) General Forum

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-14-2013, 06:55 PM   #1
py0413
Major
 
py0413's Avatar
 
Drives: 2012 M5
Join Date: Jul 2008
Location: BC

Posts: 1,177
iTrader: (2)

Solid orange engine light came on

Good afternoon/evening folks,

I went for a 150km Sunday afternoon drive today. (Cruising speed, didn't push the car) On the way home, about 50km away, the orange engine light came on silently. I stopped at a gas station checking things up. Fuel door was tight and sealed. Checked with idrive and shows system all OK. The light remained on after restarting the car a couple of times. I read the owner's manual book and the only thing I could get was "emission Canadian mode", nothing else. Therefore, I proceed to call BMW assist and described to what happened. The rep said I could keep driving as long as it doesn't turn red and will visit a local BMW service center tomorrow for that error.

Is there a way to read out the error code like I could in the E9X? Makes me wonder what caused the light to come on, especially I didn't get any audio warning like I used to get in the other BMWs. 2 weeks ago when the car needed 1L of oil, I did get any audio warning along with a message showing on the display.

Any thoughts guys?
__________________
Must stop eating..............
py0413 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-14-2013, 07:34 PM   #2
aculeg87
Captain
 
aculeg87's Avatar
 
Drives: F10 MCB/SS ///M5 & 991S
Join Date: Sep 2009
Location: NY

Posts: 805
iTrader: (0)

Same thing happened to me today 30 seconds after starting the car. Fuel cap is tight too. Everything feels right. I'm annoyed because now I will probably have to waste time and go to the dealer. I should have never sold my scan tool.
aculeg87 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-14-2013, 07:40 PM   #3
koxal
Her Zaman Her Yerde
 
koxal's Avatar
 
Drives: 2013 SG F10 M5
Join Date: Feb 2010
Location: North Jersey

Posts: 1,139
iTrader: (7)

Garage List
2010 BMW M3  [0.00]
2013 BMW M5  [0.00]
so many problems with the f10 m5...

oil pump
fuel pump
brake squeaks
steering wheel vibration
drivetrain mulfaction
wind noise caused by mirrors
etc
etc etc...
__________________
Sold My Black Beast

Here is the new ride
koxal is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-14-2013, 07:49 PM   #4
py0413
Major
 
py0413's Avatar
 
Drives: 2012 M5
Join Date: Jul 2008
Location: BC

Posts: 1,177
iTrader: (2)

So an hour later now, I went to the garage and started up the car, the CEL is gone

if I am buying a scan tool/reader, which brand/model would you guys recommend?
__________________
Must stop eating..............
py0413 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-14-2013, 07:49 PM   #5
aculeg87
Captain
 
aculeg87's Avatar
 
Drives: F10 MCB/SS ///M5 & 991S
Join Date: Sep 2009
Location: NY

Posts: 805
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by koxal View Post
so many problems with the f10 m5...

oil pump
fuel pump
brake squeaks
steering wheel vibration
drivetrain mulfaction
wind noise caused by mirrors
etc
etc etc...
Don't forget rear suspension clunk. (I haven't experienced it, I just am aware.)

I love this car, but yes I am disappointed in some ways.
aculeg87 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-14-2013, 07:51 PM   #6
aculeg87
Captain
 
aculeg87's Avatar
 
Drives: F10 MCB/SS ///M5 & 991S
Join Date: Sep 2009
Location: NY

Posts: 805
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by py0413 View Post

if I am buying a scan tool/reader, which brand/model would you guys recommend?
I had a Peake research I was using on my E60. No complaints. I was just using it for a reset and scan for simple CEL.
aculeg87 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-14-2013, 08:15 PM   #7
koxal
Her Zaman Her Yerde
 
koxal's Avatar
 
Drives: 2013 SG F10 M5
Join Date: Feb 2010
Location: North Jersey

Posts: 1,139
iTrader: (7)

Garage List
2010 BMW M3  [0.00]
2013 BMW M5  [0.00]
Quote:
Originally Posted by aculeg87 View Post
Don't forget rear suspension clunk. (I haven't experienced it, I just am aware.)

I love this car, but yes I am disappointed in some ways.
yeap..! u r right.. i forgot to mention that with many others probably
__________________
Sold My Black Beast

Here is the new ride
koxal is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 11:36 AM   #8
Sharpie12
Lieutenant
 
Drives: 2013 F10 M5 SG/SO
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago

Posts: 431
iTrader: (0)

happened to me a few weeks ago and my issue was that i was running too lean. Put in a fuel additive and filled up my gas, cleared the code and now im good.
__________________
2013 F10 M5 - SG/SO - Current
2010 E60 M5 - Retired
2010 X6 50i - Retired
2006 E60 M5 - Retired
2004 E60 530i - Retired
Sharpie12 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 12:17 PM   #9
krown
Private
 
krown's Avatar
 
Drives: 2012 F10 M5
Join Date: Jan 2013
Location: Vancouver

Posts: 69
iTrader: (0)

Sorry to hear that. Let us know what the issue was when you find out!
krown is offline  
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 12:51 PM   #10
singularity
Driver
 
singularity's Avatar
 
Drives: M5 (F10)
Join Date: Dec 2011
Location: Slovakia

Posts: 640
iTrader: (0)

That light isn't about an engine issue but about emission system malfunction. I've had it during cold starts, together with a drivetrain warning few months ago and it wouldn't go away until BMW service updated software and that fixed it.
singularity is offline  
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 02:15 PM   #11
reychen123
Enlisted Member
 
Drives: m5 f10
Join Date: Dec 2012
Location: arizona

Posts: 39
iTrader: (0)

Had light on before, and it was something oxygen sensor not work. A problem I never heard of....
reychen123 is offline  
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 04:49 PM   #12
aculeg87
Captain
 
aculeg87's Avatar
 
Drives: F10 MCB/SS ///M5 & 991S
Join Date: Sep 2009
Location: NY

Posts: 805
iTrader: (0)

Mine just randomly went off. Hmmm?
aculeg87 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 05:35 PM   #13
py0413
Major
 
py0413's Avatar
 
Drives: 2012 M5
Join Date: Jul 2008
Location: BC

Posts: 1,177
iTrader: (2)

So to update this with everyone,

The light hasn't came back on after restarting the car yesterday afternoon. (Car was parked in the garage for roughly 1 hour after last seeing the light). Called dealer service department and they said they can't diagnose anything because the light is now off. Was told to go back to them if it ever happens again and of course, has to be within their regular business hour.

Another thing though, I have been driving on highway for quit a bit lately, cruising speed, 90-100km/h. I got some pretty impressive gas mileage. My last tank of gas went for a bit more than 650km and this refuel last night showed, I will get 775km/tank, probably won't happen but man this thing uses less gas than my 3.7L Acura TL.
__________________
Must stop eating..............
py0413 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 10:04 PM   #14
avlnch
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2013 Individual M5
Join Date: Jul 2007
Location: South FL

Posts: 1,571
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by py0413
Good afternoon/evening folks,

I went for a 150km Sunday afternoon drive today. (Cruising speed, didn't push the car) On the way home, about 50km away, the orange engine light came on silently. I stopped at a gas station checking things up. Fuel door was tight and sealed. Checked with idrive and shows system all OK. The light remained on after restarting the car a couple of times. I read the owner's manual book and the only thing I could get was "emission Canadian mode", nothing else. Therefore, I proceed to call BMW assist and described to what happened. The rep said I could keep driving as long as it doesn't turn red and will visit a local BMW service center tomorrow for that error.

Is there a way to read out the error code like I could in the E9X? Makes me wonder what caused the light to come on, especially I didn't get any audio warning like I used to get in the other BMWs. 2 weeks ago when the car needed 1L of oil, I did get any audio warning along with a message showing on the display.

Any thoughts guys?
How much gas was in your tank at the time you stopped at the gas station?

When you run the car low on gas, it's not very good for the fuel pump and components, and can yield a CEL (check engine light).

If you added fuel and the light went away after the car had time to reset, then you should be fine. This means it's not an O2 sensor or other emissions malfunction.. most likely it happened simply due to fueling up with an almost empty tank.
__________________
2013 BMW INDIVIDUAL ///M5 {Frozen Black/Amaro Brown/Amaro Brown Alcantara/White Contrast Stitching/Piano Black Trim}
avlnch is online now  
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 11:07 PM   #15
py0413
Major
 
py0413's Avatar
 
Drives: 2012 M5
Join Date: Jul 2008
Location: BC

Posts: 1,177
iTrader: (2)

At the time when the light went on, I still had 1/2 tank of gas. I ran pretty low over the last 2 fill-ups. I wonder if that could be the cause. But definitely, when I had the CEL, the fuel tank had quite a bit of gas in it.
__________________
Must stop eating..............
py0413 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-16-2013, 04:40 AM   #16
johntomferg
Lieutenant
 
Drives: 2013 BMW M5
Join Date: May 2012
Location: Decatur, Alabama, USA

Posts: 558
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by py0413 View Post
So to update this with everyone,

The light hasn't came back on after restarting the car yesterday afternoon.

(...)

I got some pretty impressive gas mileage. My last tank of gas went for a bit more than 650km and this refuel last night showed, I will get 775km/tank, probably won't happen but man this thing uses less gas than my 3.7L Acura TL.


PY0413,

Glad your issue appears to have passed for the moment. Singularity is right that if you see it again, you should ask your dealer to check with BMW for a software update with an emissions issue that causes the CEL to intermittently come on.


Hey KOXAL,

Better add to your list:

Emissions CELs sometimes clear themselves without a trip to the dealer
Gas Mileage too good

Wouldn't want to miss those on your complaint/issues list for when you repeat the list in a new thread.
johntomferg is offline  
0
Reply With Quote
      04-16-2013, 07:46 AM   #17
DrewM5
Lieutenant
 
Drives: SG E60 M5
Join Date: Sep 2012
Location: New York

Posts: 599
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by py0413 View Post
So to update this with everyone,

The light hasn't came back on after restarting the car yesterday afternoon. (Car was parked in the garage for roughly 1 hour after last seeing the light). Called dealer service department and they said they can't diagnose anything because the light is now off. Was told to go back to them if it ever happens again and of course, has to be within their regular business hour.

Another thing though, I have been driving on highway for quit a bit lately, cruising speed, 90-100km/h. I got some pretty impressive gas mileage. My last tank of gas went for a bit more than 650km and this refuel last night showed, I will get 775km/tank, probably won't happen but man this thing uses less gas than my 3.7L Acura TL.
Sounds like BS. They should be able to plug you in and get a history of all faults, errors, etc. I think they are just being lazy.
__________________
2014 M5 Competition|Space Grey|Black Merino Full Leather|Anthracite Trim|Executive package|LED Lighting Package|Drivers's Assit Package|B&O Sound System|Bel STiR Plus 9500ci|IND Side Markers and Side Vents|Exhaustmeister|HRE P101 Satin Charcoal/Michelin PSS (Summer)|601/Pirelli Sottozero Serie II (Winter)|Coded by V12
DrewM5 is offline  
0
Reply With Quote
      04-16-2013, 06:30 PM   #18
py0413
Major
 
py0413's Avatar
 
Drives: 2012 M5
Join Date: Jul 2008
Location: BC

Posts: 1,177
iTrader: (2)

I will be going to the dealer where my car was originally purchased, I will mention this CEL at check-in on Friday.
__________________
Must stop eating..............
py0413 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-16-2013, 11:41 PM   #19
avlnch
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2013 Individual M5
Join Date: Jul 2007
Location: South FL

Posts: 1,571
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by py0413
I will be going to the dealer where my car was originally purchased, I will mention this CEL at check-in on Friday.
Your name and the issue your having is pretty ironic. Gave me a quick laugh.

P0413 is an engine error code that throws a CEL light.

So you know, all the Dealer will do is plug your car up and check the faults log. It's possible that they won't find anything (sometimes these just don't register for some reason). However it only takes under 20 minutes to check things out, so doesn't hurt to ask them to plug it in and take a look.

Let us know how you make out..
__________________
2013 BMW INDIVIDUAL ///M5 {Frozen Black/Amaro Brown/Amaro Brown Alcantara/White Contrast Stitching/Piano Black Trim}
avlnch is online now  
0
Reply With Quote
      04-17-2013, 01:55 PM   #20
py0413
Major
 
py0413's Avatar
 
Drives: 2012 M5
Join Date: Jul 2008
Location: BC

Posts: 1,177
iTrader: (2)

Oh nooo! That really is ironic lol. No wonder my E90 m3 had CEL came up quite often. Nothing really was wrong but the sensors decided to go wild.

I will talk to the SA on Friday and see what they can do about it. As for now, the car runs great.
__________________
Must stop eating..............
py0413 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-17-2013, 04:28 PM   #21
cmhsam
Major
 
Drives: 2013 F10 M5
Join Date: Mar 2012
Location: USA

Posts: 1,279
iTrader: (0)

My car is getting new brakes and new driver side mirror. They also checked my fault code and said it has to do with the CAM SENSOR? They cant seem to resolve it so they needed to keep car for one more night. Hopefully will have an update tomorrow.
cmhsam is offline  
0
Reply With Quote
      04-17-2013, 04:48 PM   #22
skrambles297
Private First Class
 
Drives: M5 (Black Sapphire) F10
Join Date: Apr 2012
Location: London

Posts: 105
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cmhsam View Post
My car is getting new brakes and new driver side mirror. They also checked my fault code and said it has to do with the CAM SENSOR? They cant seem to resolve it so they needed to keep car for one more night. Hopefully will have an update tomorrow.
Out of curiosity, what's the issue with the driver side mirror?
__________________
______________________
Current Cars: M5 (F10) / Porsche 911 Turbo (997) / X5 40d Msport
Previous Cars: M5 (E60) / M3 (E46) / TVR Cerbera
skrambles297 is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:20 AM.




m5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST