M5POST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   M5POST - BMW M5 Forum > F10 M5 Forum > BMW M5 (F10) General Forum

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-11-2019, 11:42 AM   #1
bquicksilver
Private
bquicksilver's Avatar
United_States
18
Rep
91
Posts

Drives: 2014 F10 - Alpine White CP
Join Date: Sep 2017
Location: Indianapolis

iTrader: (0)

M1/M2 Programming not Saving

So about 16mo ago when I purchased my 2014 CP I played around with the M1/M2 buttons and I recall programming them with a simple hold of each button. Those settings remain programmed to this day.

Now, when I adjust settings and reprogram (either by the cluster or holding down the M1/M2) the settings are saved only for that ignition cycle. I can swap to the new settings just fine on the same trip I've programmed them, but the next day it goes back to the old settings programmed 16mo ago.

Has anyone experienced this? What am I doing wrong?
Appreciate 0
      03-11-2019, 12:26 PM   #2
Ickdeep
Colonel
Ickdeep's Avatar
United_States
2178
Rep
2,534
Posts

Drives: '13 F10 M5
Join Date: Jul 2015
Location: Seattle, WA

iTrader: (1)

Garage List
Try programming the button via the iDrive. I believe its under settings or vehicle info > M1, M2 Buttons
Appreciate 0
      03-11-2019, 12:32 PM   #3
bquicksilver
Private
bquicksilver's Avatar
United_States
18
Rep
91
Posts

Drives: 2014 F10 - Alpine White CP
Join Date: Sep 2017
Location: Indianapolis

iTrader: (0)

I have tried both ways. Exact same issue. Not an intermittent thing either. Loses the programming every time.
Appreciate 0
      03-11-2019, 12:34 PM   #4
Chiraq M5
Private
Chiraq M5's Avatar
United_States
20
Rep
97
Posts

Drives: 2015 M5 CP
Join Date: Feb 2019
Location: Chicago

iTrader: (0)

Try with Idrive. Mine saves, until I code with Carly or Change tune settings then it resets.
Appreciate 0
      03-11-2019, 01:18 PM   #5
bquicksilver
Private
bquicksilver's Avatar
United_States
18
Rep
91
Posts

Drives: 2014 F10 - Alpine White CP
Join Date: Sep 2017
Location: Indianapolis

iTrader: (0)

I've tried both ways (M1/M2 buttons and via iDrive). Same issue.
Appreciate 0
      03-12-2019, 05:00 PM   #6
TLK
Second Lieutenant
TLK's Avatar
57
Rep
241
Posts

Drives: '14 M5 CP, '12 550i, '04 545i
Join Date: Sep 2016
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Sounds like a fault in the module that is supposed to store the settings. You could try resetting the M1/M2 buttons back to defaults in the I-Drive menu and try programming them again. Probably won't help but worth a try since it is easy to do.
Appreciate 0
      03-12-2019, 05:59 PM   #7
kushtrim
Major
kushtrim's Avatar
Albania
95
Rep
1,181
Posts

Drives: AW 528 xdrive (AW 335i coupe s
Join Date: Dec 2008
Location: bronx N.Y

iTrader: (3)

Garage List
2008 335i coupe  [5.00]
Make sure you creat a profile first then try saving your settings
__________________
M-tech front and rear bumpers /M3 style side skirts/gloss black painted roof/ black window trim/Matt black grill/35%tints/4"dimisaTips/CF splitters/M3 style trunk spoiler/VMR V70s/JB4/BMS dci/AMS FMIC/H&R sport with BMW performance shocks.
Thanx Sal and he's crew@AutoCoutureMotoring
Appreciate 0
      03-12-2019, 11:06 PM   #8
bquicksilver
Private
bquicksilver's Avatar
United_States
18
Rep
91
Posts

Drives: 2014 F10 - Alpine White CP
Join Date: Sep 2017
Location: Indianapolis

iTrader: (0)

Update: My backup key saves settings just fine. I'm still not sure exactly what the issue with the other key is. Comfort access works fine on it, but settings don't save.
Appreciate 1
      03-13-2019, 09:23 AM   #9
kushtrim
Major
kushtrim's Avatar
Albania
95
Rep
1,181
Posts

Drives: AW 528 xdrive (AW 335i coupe s
Join Date: Dec 2008
Location: bronx N.Y

iTrader: (3)

Garage List
2008 335i coupe  [5.00]
Quote:
Originally Posted by bquicksilver View Post
Update: My backup key saves settings just fine. I'm still not sure exactly what the issue with the other key is. Comfort access works fine on it, but settings don't save.
That's because you might have a profile set only to that one key and not the other. Give it a try it might work. I had the same problem myself.
__________________
M-tech front and rear bumpers /M3 style side skirts/gloss black painted roof/ black window trim/Matt black grill/35%tints/4"dimisaTips/CF splitters/M3 style trunk spoiler/VMR V70s/JB4/BMS dci/AMS FMIC/H&R sport with BMW performance shocks.
Thanx Sal and he's crew@AutoCoutureMotoring
Appreciate 0
      03-13-2019, 09:58 PM   #10
bquicksilver
Private
bquicksilver's Avatar
United_States
18
Rep
91
Posts

Drives: 2014 F10 - Alpine White CP
Join Date: Sep 2017
Location: Indianapolis

iTrader: (0)

I swapped keys, but that's my thought as well. I suspect the other was using a "guest" profile. You broke the mystery, thanks!
Appreciate 1
      03-13-2019, 11:08 PM   #11
TLK
Second Lieutenant
TLK's Avatar
57
Rep
241
Posts

Drives: '14 M5 CP, '12 550i, '04 545i
Join Date: Sep 2016
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Great! I had forgotten all about profiles and related coding. If you dig, you can find that you can code so that settings in your profile do not depend on the key, but are just in the profile selected in I-drive. I did this when I first got my car and I think it does work. It's a good trick since I'm the only driver of this car, and then I don't have to "lose" my settings when I have to use the spare key.
Appreciate 0
      03-14-2019, 10:09 PM   #12
bquicksilver
Private
bquicksilver's Avatar
United_States
18
Rep
91
Posts

Drives: 2014 F10 - Alpine White CP
Join Date: Sep 2017
Location: Indianapolis

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TLK View Post
Great! I had forgotten all about profiles and related coding. If you dig, you can find that you can code so that settings in your profile do not depend on the key, but are just in the profile selected in I-drive. I did this when I first got my car and I think it does work. It's a good trick since I'm the only driver of this car, and then I don't have to "lose" my settings when I have to use the spare key.
Can you outline how to do this?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:39 AM.




m5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST