M5POST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   M5POST - BMW M5 Forum > F10 M5 Forum > Mechanical Maintenance - Break-in, Oil, Fluids, Servicing, Etc.

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-03-2017, 09:39 PM   #1
brandonwuwux3
Captain
United_States
75
Rep
827
Posts

Drives: f80 m3cs
Join Date: Jul 2010
Location: SOCAL 626

iTrader: (3)

DRIVETRAIN MALFUNCTION (no codes popping up when pugged in)

so i know there are a lot of DTMAL threads, i read all of them! I recently got one and when i brought it to my local indy shop they plugged in the snap on code reader and no codes popped up except my catless downpipe code. After i left the code popped up again when i did a 60% throttle first gear pull and then when i shut off the car it went away. Anyone know if this is a spark plug and coil issue? First time i had power loss and second time DTMAL it was just the warning but car ran the same.
__________________
Royal Flush car crew, E92 black m3,Work brombacher, kwv3, 3D lip, VRS style difuser, CSL carbon trunk, Performance steering wheel, Full elite exhaust,Evosport pulley, Afe stage 2 intake
Appreciate 0
      05-03-2017, 11:40 PM   #2
ARC550
Major
360
Rep
1,232
Posts

Drives: M6, 550xi, X5, 720s, X5, 750xi
Join Date: Nov 2013
Location: New York

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by brandonwuwux3 View Post
so i know there are a lot of DTMAL threads, i read all of them! I recently got one and when i brought it to my local indy shop they plugged in the snap on code reader and no codes popped up except my catless downpipe code. After i left the code popped up again when i did a 60% throttle first gear pull and then when i shut off the car it went away. Anyone know if this is a spark plug and coil issue? First time i had power loss and second time DTMAL it was just the warning but car ran the same.
Try cleaning mass air flow sensors. They usually throw random stupid codes when dirty.
Appreciate 0
      05-04-2017, 04:02 PM   #3
BPMSport
BPMSport's Avatar
United_States
2231
Rep
7,163
Posts

Drives: Harrop M3 / F10 M5 / F82 M4
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

iTrader: (9)

Garage List
2000 BMW M5  [0.00]
1990 BMW 735i Turbo  [0.00]
2008 BMW M3  [3.75]
2015 BMW M3  [0.00]
2015 BMW M5  [0.00]
They must not be reading it with a proper tool because a Drivetrain Malfunction will always store a fault.
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Appreciate 0
      05-05-2017, 03:46 PM   #4
brandonwuwux3
Captain
United_States
75
Rep
827
Posts

Drives: f80 m3cs
Join Date: Jul 2010
Location: SOCAL 626

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Mike Benvo View Post
They must not be reading it with a proper tool because a Drivetrain Malfunction will always store a fault.
Snap on code reader, is that not a good one?
__________________
Royal Flush car crew, E92 black m3,Work brombacher, kwv3, 3D lip, VRS style difuser, CSL carbon trunk, Performance steering wheel, Full elite exhaust,Evosport pulley, Afe stage 2 intake
Appreciate 0
      03-26-2019, 02:46 PM   #5
naiza3k
Lieutenant
United_States
34
Rep
419
Posts

Drives: 2013 M5 & 2015 X5
Join Date: Nov 2014
Location: Denver, CO

iTrader: (1)

Did you ever get this figured out?
I'm currently running a flash tune and just had this issue pop up yesterday. I plugged in the OFT tablet and no codes were shown.

The engine went to limp mode right away but when i turned the car off and back on it was running normal but no codes...
__________________
2013 M5 Space Gray, Piano Black|Night Vision|Every option|6MT|RW Carbon front Lip|Vorsteiner Rear Diffuser|
2015 X5 Graphite, |All options|
Previous: 2014 435i Xdrive Msport, |Fully Loaded|6MT|FBO|JB4|Front,side,rear lips/spoilers|- 2015 320i Xdrive, |Wife's beater| - 2008 535i Xdrive
Appreciate 0
      02-13-2020, 10:50 PM   #6
sumairm
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 2012 Monte Carlo Blue M5
Join Date: Jan 2020
Location: Surrey, BC

iTrader: (0)

I had DTMAL similar situation under load and it was a spark plug issue, I went and replaced all 8 and 8 coils and haven't had any issues. If you're tuned make sure to gap the plugs correctly.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:43 PM.




m5post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST