M5POST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   M5POST - BMW M5 Forum > F10 M5 Forum > BMW M5 (F10) General Forum

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-10-2019, 12:12 PM   #1
M6Bower
New Member
M6Bower's Avatar
7
Rep
25
Posts

Drives: 2013 M6 Coupe
Join Date: Oct 2015
Location: Kuwait

iTrader: (0)

Toyo R888R Drivetrain Issues

Hello, Installed Toyo R888R 315/30/20 and the car acts wierd when I'm at a a high RPM in 4th, 5th, 6th, 7th gear, and remove my foot off the pedal and let the car glide.

As the RPM goes down, there is a fraction of a second where it feels that the car disengages from the gear and continues to glide while not in gear.

When I press the accelerator again it takes a second for the car to notice and then feels like it's going back in gear and drives normally. Also, when I downshift (while the car feels like it's disengaged from gear) the car blips the RPM two times instead of the normal one time blip.

I have an M6 and my brother has an M5. It happenes to both our cars. Also, when I disengage traction control it doesn't happen as much in the lower gear (4th).

- Is this happening to anyone else?
- Is it bad for the drivetrain?
- is there a solution?

Hope this makes sense to some users here. Thanks
Appreciate 0
      02-10-2019, 01:54 PM   #2
Pikey Motorsports
First Lieutenant
Pikey Motorsports's Avatar
United Kingdom
47
Rep
305
Posts

Drives: M5
Join Date: Apr 2018
Location: Bristol

iTrader: (0)

I run them and cant say I have noticed this issue
Appreciate 0
      02-10-2019, 02:46 PM   #3
M6Bower
New Member
M6Bower's Avatar
7
Rep
25
Posts

Drives: 2013 M6 Coupe
Join Date: Oct 2015
Location: Kuwait

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pikey Motorsports View Post
I run them and cant say I have noticed this issue
Quote:
Originally Posted by Pikey Motorsports View Post
I run them and cant say I have noticed this issue
Do you run 305 or 315?
Appreciate 0
      02-10-2019, 07:45 PM   #4
KMORGSM5
Captain
KMORGSM5's Avatar
United_States
227
Rep
743
Posts

Drives: 14 CP M5
Join Date: Feb 2016
Location: South Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M6Bower View Post
Hello, Installed Toyo R888R 315/30/20 and the car acts wierd when I'm at a a high RPM in 4th, 5th, 6th, 7th gear, and remove my foot off the pedal and let the car glide.

As the RPM goes down, there is a fraction of a second where it feels that the car disengages from the gear and continues to glide while not in gear.

When I press the accelerator again it takes a second for the car to notice and then feels like it's going back in gear and drives normally. Also, when I downshift (while the car feels like it's disengaged from gear) the car blips the RPM two times instead of the normal one time blip.

I have an M6 and my brother has an M5. It happenes to both our cars. Also, when I disengage traction control it doesn't happen as much in the lower gear (4th).

- Is this happening to anyone else?
- Is it bad for the drivetrain?
- is there a solution?

Hope this makes sense to some users here. Thanks
Did you try to re adapt the clutches? What mods are you running?

I had the issue with mine when I went with 305/35-20 R888r's but was the beginning of the end with my DCT as I have 1,000 wtq
Appreciate 0
      02-11-2019, 03:25 AM   #5
Pikey Motorsports
First Lieutenant
Pikey Motorsports's Avatar
United Kingdom
47
Rep
305
Posts

Drives: M5
Join Date: Apr 2018
Location: Bristol

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M6Bower View Post
Do you run 305 or 315?
315
Appreciate 0
      02-11-2019, 09:55 AM   #6
M6Bower
New Member
M6Bower's Avatar
7
Rep
25
Posts

Drives: 2013 M6 Coupe
Join Date: Oct 2015
Location: Kuwait

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KMORGSM5 View Post
Did you try to re adapt the clutches? What mods are you running?

I had the issue with mine when I went with 305/35-20 R888r's but was the beginning of the end with my DCT as I have 1,000 wtq
I don't think it is the DCT. The reason why I say that is because when I switch back to the normal sized Pirelli tires this doesn't happen.

I tried readapting the clutches but the issue still happened.
Appreciate 0
      02-13-2019, 03:17 PM   #7
KMORGSM5
Captain
KMORGSM5's Avatar
United_States
227
Rep
743
Posts

Drives: 14 CP M5
Join Date: Feb 2016
Location: South Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M6Bower View Post
Quote:
Originally Posted by KMORGSM5 View Post
Did you try to re adapt the clutches? What mods are you running?

I had the issue with mine when I went with 305/35-20 R888r's but was the beginning of the end with my DCT as I have 1,000 wtq
I don't think it is the DCT. The reason why I say that is because when I switch back to the normal sized Pirelli tires this doesn't happen.

I tried readapting the clutches but the issue still happened.
I could see a tire with higher sidewall like mine cause a change in the DT and would have to adjust but not changing the width and type of tire.

Next set of rears I'm going to go with 315/30-20 or 325/30-20 if they will fit.
Appreciate 0
      02-13-2019, 03:18 PM   #8
KMORGSM5
Captain
KMORGSM5's Avatar
United_States
227
Rep
743
Posts

Drives: 14 CP M5
Join Date: Feb 2016
Location: South Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M6Bower View Post
Quote:
Originally Posted by KMORGSM5 View Post
Did you try to re adapt the clutches? What mods are you running?

I had the issue with mine when I went with 305/35-20 R888r's but was the beginning of the end with my DCT as I have 1,000 wtq
I don't think it is the DCT. The reason why I say that is because when I switch back to the normal sized Pirelli tires this doesn't happen.

I tried readapting the clutches but the issue still happened.
I could see a tire with higher sidewall like mine cause a change in the DT and would have to adjust but not changing the width and type of tire.

Next set of rears I'm going to go with 315/30-20 or 325/30-20 if they will fit.
Appreciate 0
      02-16-2019, 07:04 AM   #9
Pikey Motorsports
First Lieutenant
Pikey Motorsports's Avatar
United Kingdom
47
Rep
305
Posts

Drives: M5
Join Date: Apr 2018
Location: Bristol

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M6Bower View Post
Hello, Installed Toyo R888R 315/30/20 and the car acts wierd when I'm at a a high RPM in 4th, 5th, 6th, 7th gear, and remove my foot off the pedal and let the car glide.

As the RPM goes down, there is a fraction of a second where it feels that the car disengages from the gear and continues to glide while not in gear.

When I press the accelerator again it takes a second for the car to notice and then feels like it's going back in gear and drives normally. Also, when I downshift (while the car feels like it's disengaged from gear) the car blips the RPM two times instead of the normal one time blip.

I have an M6 and my brother has an M5. It happenes to both our cars. Also, when I disengage traction control it doesn't happen as much in the lower gear (4th).

- Is this happening to anyone else?
- Is it bad for the drivetrain?
- is there a solution?

Hope this makes sense to some users here. Thanks
Do you have any fault codes
Appreciate 0
      02-16-2019, 11:33 AM   #10
schrickm5
Private First Class
schrickm5's Avatar
Sweden
10
Rep
155
Posts

Drives: BMW M5 F10 Comp 2014
Join Date: Jul 2013
Location: Sweden, (Europe)

iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to schrickm5
Wow. So 305ís fit on the rear? Iím getting me a set of those!
Appreciate 0
      02-16-2019, 12:30 PM   #11
M6Bower
New Member
M6Bower's Avatar
7
Rep
25
Posts

Drives: 2013 M6 Coupe
Join Date: Oct 2015
Location: Kuwait

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pikey Motorsports View Post
Quote:
Originally Posted by M6Bower View Post
Hello, Installed Toyo R888R 315/30/20 and the car acts wierd when I'm at a a high RPM in 4th, 5th, 6th, 7th gear, and remove my foot off the pedal and let the car glide.

As the RPM goes down, there is a fraction of a second where it feels that the car disengages from the gear and continues to glide while not in gear.

When I press the accelerator again it takes a second for the car to notice and then feels like it's going back in gear and drives normally. Also, when I downshift (while the car feels like it's disengaged from gear) the car blips the RPM two times instead of the normal one time blip.

I have an M6 and my brother has an M5. It happenes to both our cars. Also, when I disengage traction control it doesn't happen as much in the lower gear (4th).

- Is this happening to anyone else?
- Is it bad for the drivetrain?
- is there a solution?

Hope this makes sense to some users here. Thanks
Do you have any fault codes
No faults which is just confusing.
Appreciate 0
      02-21-2019, 03:24 AM   #12
BeachM5nster
Private
BeachM5nster's Avatar
United_States
33
Rep
95
Posts

Drives: '16 M5
Join Date: Feb 2019
Location: Southeast

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KMORGSM5 View Post
Did you try to re adapt the clutches? What mods are you running?

I had the issue with mine when I went with 305/35-20 R888r's but was the beginning of the end with my DCT as I have 1,000 wtq
jeezus dude im about to drive to florida and check out 1000wtq m5 !
Appreciate 0
      02-21-2019, 06:30 AM   #13
M5theonlyone
Lieutenant
United Kingdom
127
Rep
576
Posts

Drives: BMW M5
Join Date: Aug 2018
Location: Southern England

iTrader: (0)

Garage List
2013 BMW M5  [5.00]
Quote:
Originally Posted by schrickm5 View Post
Wow. So 305ís fit on the rear? Iím getting me a set of those!
Yup and I'm getting impatient about fitting mine safely stored in the dark.Might just fit them sooner,very soon rather than later
Appreciate 0
      03-01-2019, 05:28 PM   #14
Skyman
Private
15
Rep
62
Posts

Drives: 2015 535i
Join Date: Nov 2014
Location: United States

iTrader: (0)

I had this issue on my 2015 M5. Some cars seems to be more sensitive to it than others.

Some people have an issue some dont. Its a difference between the diameter of the front and rear tires.

Likely you need to upsize your fronts to 285/35/20 R888R.

Best,
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:58 AM.




m5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST